Museum opening hours: Elke 2de en 4de zondag van de maand van maart tot en met oktober.

De inbraken in ons depot in Zelzate

De voorbije dagen is er heel wat te doen op de sociale media over de inbraken in onze loods in Zelzate. Eind januari werden we een eerste keer attent gemaakt dat er op het internet diverse filmpjes verschenen die gedraaid zijn in onze loods. Het spreekt voor zich dat de makers, los van welke bedoeling ook, zich onrechtmatig toegang hebben verleend tot de loods. Deze wordt door de Private Fire Brigade vzw gehuurd als tijdelijke opslag van brandweervoertuigen die momenteel nog niet in het museum kunnen geplaatst worden of nog gerestaureerd moeten worden. Welke de bedoeling van de inbrekers ook moge zijn, dat zij zich toegang verlenen zonder toelating en zomaar beelden van de wagens online zetten zonder verdere toelichting èn dan op de koop toe ook nog eens het adres doorgeven aan andere, kan niet. Juridisch gezien is dit inbraak en vandalisme.

Schade

Het zomaar verspreiden van deze beelden brengt ook een imagoschade met zich mee voor het museum en vooral de vrijwilligers die zich al jaren inzetten voor de restauratie en instandhouding van de collectie en dankzij wiens inzet (in tijd èn geld) we vandaag in België nog een uitgebreid patrimonium nationaal brandweererfgoed hebben. De wagens staan in Zelzate inderdaad niet in de meeste ideale omstandigheden, daar zijn we ons zeker van bewust. De wagens lijken nu slecht onderhouden, sommige zijn ook in slechte staat, maar ze zijn zeker niet allemaal vervallen. Verschillende wagens wachten op restauratie om nadien een plaats te krijgen in het museum, anderen zijn behouden omwille van wisselstukken om andere wagens van hetzelfde type te restaureren en te vervolledigen, zoals dat wel vaker gebeurd in de oldtimerwereld.

Er ligt wel heel wat stof en vuil op en we zouden dat inderdaad ook graag anders zien. Maar we moeten helaas roeien met de riemen die we hebben. Dergelijke voertuigen zet je immers niet zomaar ergens binnen en verplaats je ook niet zomaar eventjes. Het is geen postzegelverzameling die je in een andere kast kan steken. Er is een loods van een zekere omvang nodig en die huren kost handenvol geld. Geld dat het museum vandaag niet ter beschikking heeft. Het is een geluk dat de voertuigen die bij de laatste verhuis niet in de loods in Aalst gestald konden worden na de laatste verhuis, toch in Zelzate onderdak vonden. Anders waren ze er nu niet meer geweest. Anderzijds draait het museum ook 100% op vrijwilligers voor het collectiebeheer en onderhoud. De collectie is vandaag zo enorm dat we ook we werken aan de versterking van de vrijwilligerswerking.

Het brandweermuseum rolt plan uit dat extra inkomsten moet genereren.

Dankzij de steun van de Stad Aalst kunnen we nu definitief op de locatie in Erembodegem blijven. Er is een nieuw toekomstplan voor het museum dat sinds januari 2018 inzet op professionalisering van de hele werking en zal op korte termijn ook al nieuwe inkomsten genereren waardoor er traag maar zeker extra werkingsmiddelen gegenereerd worden. Voor de voertuigen in Zelzate wordt uitgekeken naar een oplossing om ze in betere omstandigheden te kunnen stallen. Wie in de buurt van Aalst een loods op overschot heeft, mag ons altijd bellen.

Klacht

Wat er ook van zij, feit is dat er ingebroken is in de loods in Zelzate en dat willen we niet zomaar voorbij laten gaan.  Ook al zijn het misschien eerder kwajongensstreken, je breekt niet binnen in de eigendom van iemand anders. We hebben daarom alle informatie over de inbrekers doorgespeeld aan de politie en momenteel wordt de loods verder beveiligd in de mate van het mogelijke om dergelijke inbraken te vermijden. Daarnaast zullen we ook nagaan wat we kunnen doen om de filmpjes offline te laten halen en de verdere verspreiding tegen te gaan. De laatste inbrekers hebben er vuur gestookt en hebben er blijkbaar overnacht. We willen er alles aan doen om vandalisme verder te vermijden.

Oproep

Om middelen te verzamelen werd recent het steuncomité “De Vrienden van het Brandweermuseum” opgericht in de schoot van de vzw Privat Fire Brigade. Wie het museum wil helpen bij de bekostiging van de restauratie en opslag van de unieke wagens kan steunen via de website van het museum www.brandweermuseum.be.

Je kan het museum ook steunen door een bezoekje te brengen op de 2de en de 4de zondag van de maand van april tot en met oktober. We verwelkomen je er graag voor een koffie of een frisse pint in onze bar of voor een lekkere pannenkoek. Groepen kunnen steeds een bezoek brengen aan het museum op weekdagen mits reservatie vooraf.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.