Events
Ontmoetingsdag Brandweererfgoed – 24 januari 2019
In oktober ging het pilootproject ‘Naar een waardering van het brandweererfgoed in Vlaanderen. Casus: Aalst en Mechelen’ van start. Met dit project onderzoeken we de collecties in Aalst en Mechelen, maar brengen we ook het brandweererfgoed in Vlaanderen in kaart. Wie heeft er nog wagens, klein materiaal, helmen of uniformen thuis? Wie heeft een uitgebreide kennis over een specifiek onderdeel van de geschiedenis van de Belgische brandweer en haar erfgoed? Al deze kennis willen we verzamelen en delen zodat er een visie en beleid gevormd wordt over hoe we in de toekomst met dit verleden kunnen omgaan.
Op 24 januari organiseert ETWIE, in samenwerking met de Erfgoedcel Denderland, Hof van Busleyden, De Bardijnen en de Stad Aalst een eerste ontmoetingsdag rond het brandweererfgoed in Vlaanderen. Op deze namiddag nodigen we alle brandweermannen en -vrouwen, erfgoedwerkers als geïnteresseerden in de brandweer en haar erfgoed uit.
Samen willen we het spanningsveld tussen de brandweer en het erfgoedveld aftasten. Wanneer wordt iets erfgoed? Hoe ga je daarmee om? Wat is de betekenis van dit erfgoed voor het verleden en de toekomst?
De ontmoetingsdag gaat door in het Brandweermuseum in Aalst, Industrielaan 23 B, 9320 Erembodegem.
Programma
12u Ontvangst met broodjeslunch
13u Verwelkoming door Sanne Van Bellingen (ETWIE) en Johan Vencken (Brandweermuseum)
13u30 De verwerving en restauratie van de stoombrandspuit van Beduwé – Pieter Verhoeven (Directeur Karrenmuseum Essen)
In het voorjaar van 2018 schonk Engie Fabricom een stoombrandspuit van de Luikse firma Beduwé aan het museum. Dit 19e-eeuwse voertuig illustreert de gestage overgang van de door paarden getrokken wagen naar gemotoriseerd vervoer. Het vormt een combinatie van een wagen, een stoommachine en een brandweerspuit. De stoombrandspuit kan worden beschouwd als een ‘sluitstuk’ binnen de collectie van het Karrenmuseum
14u Het verhaal van het Nationaal Brandweermuseum Nederland – Henk de Nooijer (Collectie Nationaal Brandweermuseum)
In Hellevoetsluis bevindt zich sinds de jaren 1960 het Nederlands Nationaal Brandweermuseum. Het behoud en beheer van de collectie wordt bijna volledig verzorgd door vrijwilligers.
https://www.nationaalbrandweermuseum.nl/
14u30 De ‘circle of life’ van het brandweererfgoed
Joost Vanhessche (Fokus 100) over het ‘circuit’ dat het brandweermateriaal aflegt van bij de verwerving en ingebruikname door de brandweer tot het buitengebruikstelling.
Lieze Neyts (Erfgoedcel Zuidwest) over de inventarisatie en de herbestemming van de collecties van de kazernes te Deerlijk en Vichte.
15u Rondleiding in het Brandweermuseum door de vrijwilligers
16u Drink en netwerk
17u Voorzien einde
Inschrijven
Inschrijven is gratis en kan door het invullen van dit formulier. Let op de plaatsen zijn beperkt.
Inschrijven kan tot uiterlijk 18 januari.
Voor vragen kan je terecht bij sanne@etwie.be
Praktisch en carpool
Er is beperkte parkeergelegenheid aan het Brandweermuseum.
Rijdt u graag mee met één van de ETWIE-medewerkers? Dat kan!
– Vanuit Antwerpen (plaats van afspraak: Crowne Plaza Hotel Antwerpen, G. Le Grellelaan 10, 2020 Antwerpen): 4 plaatsen (contact opnemen via joeri@etwie.be)
– Vanuit Deinze (plaats van afspraak: Carpool E17 Deinze, Steenweg Deinze 31, 9810 Nazareth): 3 plaatsen (contact opnemen via lieselot@etwie.be)
– Vanuit Izegem (plaats van afspraak: Carpool E17 Deerlijk, Vichtesteenweg 65, 8540 Deerlijk): 4 plaatsen (contact opnemen via robin@etwie.be)
– Komt u met de trein? Indien u een seintje geeft, kunnen we u oppikken aan het station van Denderleeuw of Aalst.
4 december: H. Barbara, feest van de brandweer
Op 4 december vieren de brandweerlieden en hulpverleners feest. Het is de feestdag van de heilige Barbara. Ze was een christelijke heilige en martelares en één van de 14 noodhelpers. Er is vrij weinig geweten over haar. Zelfs het jaar van haar dood is onzeker. . Volgens de Historia sive legenda beatissime virginis Barbare ac martiris, geschreven door Johan van Wackerzeele (ca. 1350-ca. 1400), stierf zij de marteldood onder keizer Maximinus I Thrax, die regeerde van 235-238, maar volgens de Gulden legende stierf zij onder keizer Maximianus, die regeerde van 286-305.
Wie was Barbara?
Barbara zou gewoond hebben in Nicomedië in Klein-Azië.[2] Haar heidense vader, Dioscurus, sloot haar op in een toren om haar te vrijwaren van de vele jongemannen die naar haar hand dongen. Ook liet hij een badhuis voor haar bouwen, zodat ze geen gebruik hoefde te maken van de openbare baden. Dit badhuis bevatte oorspronkelijk twee ramen, maar op verzoek van Barbara werden het er drie (zij had zich in het geheim tot het christendom bekeerd en wilde op deze manier de Heilige Drievuldigheid eren). Toen haar vader haar bekering bemerkte, liet hij haar folteren, maar ’s nachts genazen haar wonden op miraculeuze wijze. Uiteindelijk onthoofdde hij haar eigenhandig, maar werd daarop zelf door de bliksem dodelijk getroffen.
Sommige varianten van de Barbara-legende verhalen dat zij werd opgesloten in een kelder om haar te bewegen haar geloof op te geven. In sommige streken wordt dit verbeeld door het gebruik op 4 december forsythia-takken te knippen en in een vaas te plaatsen, die in de daarop volgende weken tot bloei komen.
Beschermheilige en verering
Zij wordt gerekend tot de veertien helpsters in nood. Op grond van haar levensverhaal geldt de H. Barbara als beschermster tegen brand en bliksem en tegen een plotselinge dood. Ook kan haar hulp ingeroepen worden als storm het land verwoest. De H. Barbara is ook de beschermheilige van verschillende gevaarlijke beroepen, in het bijzonder van de artilleristen, tunnelbouwers en mijnwerkers, maar ook van de infanteristen, telegrafisten, genisten, ingenieurs, brandweerlieden, architecten, boeren, dakdekkers, metselaars, bouwvakkers, klokkengieters, metaalgieters, smeden, steenhouwers, beiaardiers, koks, hoedenmakers, slagers, gevangenen, meisjes, stervenden, torens, vestingen, geologen en explosievenruimers en van de inwoners van Culemborg en Vreeswijk.
Ze wordt op 4 december herdacht, maar werd bij de hervorming van de heiligenkalender in 1969 niet meer opgenomen in de Calendarium Romanum.
(Bron: Wikipedia)
Vacature medewerker bar & catering (onbezoldigd)
Het Brandweermuseum in Erembodegem herbergt de grootste collectie Belgisch brandweererfgoed. Het museum is dit jaar een vernieuwingsoperatie gestart om deze unieke collectie tot een echt belevingscentrum te maken rond drie thema’s: 200 jaar brandbestrijding en dringende hulpverlening in België, het leven en werk van de brandweer en brandpreventie. In 2019 plant het museum een nationale promotiecampagne om het museum in heel het land op de kaart te zetten en zo meer bezoekers aantrekken.
Het museum wil om dit doel te bereiken haar vrijwilligersteam versterken met nieuwe enthousiaste en gemotiveerde mensen om mee te werken in ons
Bar & Catering team
Onze bezoekers kunnen elke 2de en 4de zondag van de maand in onze bar genieten van een frisse pint, koffie of frisdrank. We zoeken vrijwilligers die 1 of 2x per maand willen meewerken in de bar: bestellingen opnemen, klanten bedienen, afrekenen enz…. . Op weekdagen ontvangen we, op afspraak, ook groepen die vaak een ontbijt, vieruurtje of een lunch genieten. Ook dan hebben we helpende handen nodig om deze mensen vlot en goed te kunnen bedienen.
Heb je interesse? Stuur ons een mail naar info@brandweermuseum.be met al je gegevens en wij nemen contact met je op. We voorzien ook een infomoment in het voorjaar van 2019.
Vacature Gids (onbezoldigd)
Het Brandweermuseum in Erembodegem herbergt de grootste collectie Belgisch brandweererfgoed. Het museum is dit jaar een vernieuwingsoperatie gestart om deze unieke collectie tot een echt belevingscentrum te maken rond drie thema’s: 200 jaar brandbestrijding en dringende hulpverlening in België, het leven en werk van de brandweer en brandpreventie. In 2019 plant het museum een nationale promotiecampagne om het museum in heel het land op de kaart te zetten en zo meer bezoekers aantrekken. Het museum wil om dit doel te bereiken haar vrijwilligersteam versterken met nieuwe enthousiaste en gemotiveerde mensen voor de functie van
GIDS
Als gids leidt je onze bezoekers rond in het museum en breng je het verhaal van 200 jaar brandweer in België.
Je geeft uitleg over het leven en werk in de brandweerkazerne en geeft een introductie van brandpreventie thuis.
Profiel
Je bent actief of gepensioneerd brandweerman /-vrouw of hulpverlener (ambulancier) en je hebt een passie voor je job die je wil delen met het publiek.
Je kan je bij voorkeur 1 of 2x per maand vrijmaken om bezoekers rond te leiden.
Je bent bereid ook achter de schermen van het museum mee te werken aan de verdere uitbouw van het museum, het beheer van de collectie en de verbetering van onze werking.
Hoe reageren?
Indien je interesse hebt om mee te schrijven aan het unieke verhaal het museum, stuur ons dan een e-mail naar info@brandweermuseum.be met je contactgegevens. Wij nemen dan contact met je op.
Vacature Publieksmedewerker (onbezoldigd)
Het Brandweermuseum in Erembodegem herbergt de grootste collectie Belgisch brandweererfgoed. Het museum is dit jaar een vernieuwingsoperatie gestart om deze unieke collectie tot een echt belevingscentrum te maken rond drie thema’s: 200 jaar brandbestrijding en dringende hulpverlening in België, het leven en werk van de brandweer en brandpreventie. In 2019 plant het museum een nationale promotiecampagne om het museum in heel het land op de kaart te zetten en zo meer bezoekers aantrekken. Het museum wil om dit doel te bereiken haar vrijwilligersteam versterken met nieuwe enthousiaste en gemotiveerde mensen voor de functie van
Publieksmedewerker
Als publieksmedewerker ben je aanwezig op de dagen dat het museum geopend is: op weekdagen voor groepsbezoeken op afspraak en elke 2de en 4de zondag van de maand voor het brede publiek.
Je bemant de onthaalbalie. Je verwelkomt de bezoekers in het museum, staat in voor de ticketverkoop
en zorgt voor de museumshop.
Profiel
We zoeken mensen die houden van sociaal contact, zich 1 of 2x in de maand willen vrijmaken en die proactief willen bijdragen tot de vernieuwing van het Brandweermuseum en zijn activiteiten.
Het Brandweermuseum is een museum in volle expansie waar de werking onderhevig is aan wijzigingen.
Daar moet je om mee kunnen gaan.
Je bent bereid ook achter de schermen van het museum mee te werken aan de verdere uitbouw van het museum, het beheer van de collectie en de verbetering van onze werking.
Een infosessie en opleiding wordt voorzien.
Hoe reageren?
Heb je interesse? Stuur een mail naar info@brandweermuseum.be en wij nemen contact met je op.
Word jij gids in het Brandweermuseum?
Het Brandweermuseum in Erembodegem herbergt de grootste collectie Belgisch brandweererfgoed. Het museum is dit jaar een vernieuwingsoperatie gestart om deze unieke collectie tot een echt belevingscentrum te maken rond drie thema’s: 200 jaar brandbestrijding en dringende hulpverlening in België, het leven en werk van de brandweer en brandpreventie. In 2019 plant het museum een nationale promotiecampagne om het museum in heel het land op de kaart te zetten en zo meer bezoekers aantrekken.
Het museum wil om dit doel te bereiken haar gidsenteam versterken met nieuwe enthousiaste en gemotiveerde brandweermannen /-vrouwen die willen werken aan dit unieke project. Als gids leidt je bezoekers rond in het museum en vertel je hen het verhaal van 200 jaar brandbestrijding aan de hand van de collectie èn deel je je eigen ervaringen als hulpverlener vandaag en brandpreventie.
Ben je actief als brandweerman/-vrouw en/of ambulancier en wil je graag meeschrijven aan het unieke verhaal van het Brandweermuseum in Aalst en wil je je graag 1 à 2 keer per maand vrijmaken om groepen en bezoekers wegwijs te maken in de geschiedenis van het brandweerwezen en jouw job vandaag? Aarzel dan niet! Stuur een mailtje naar info@brandweermuseum.be met al je gegevens en we contacteren je voor verdere uitleg en afspraken.
Word jij vrijwilliger in het Brandweermuseum?
Het Brandweermuseum in Erembodegem herbergt de grootste collectie Belgisch brandweererfgoed. Het museum is dit jaar een vernieuwingsoperatie gestart om deze unieke collectie tot een echt belevingscentrum te maken rond drie thema’s: 200 jaar brandbestrijding en dringende hulpverlening in België, het leven en werk van de brandweer en brandpreventie. In 2019 plant het museum een nationale promotiecampagne om het museum in heel het land op de kaart te zetten en zo meer bezoekers aantrekken.
Het museum wil om dit doel te bereiken haar vrijwilligersteam versterken met nieuwe enthousiaste en gemotiveerde mensen die willen werken aan dit unieke project. Concreet worden er vrijwilligers gezocht voor volgende taken:
- Publiekswerking: het onthaal van de bezoekers aan de inkombalie, verkoop van bezoekersgidsen, de museumshop.
- Bar en catering: het openhouden van de cafetaria van het museum tijdens de open zondagen (2 zondagen per maand), bediening van de groepen die een ontbijt of lunch geboekt hebben bij hun bezoek.
- Collectiebeheer & documentatiecentrum: inventarisatie en digitalisering van onze museumcataloog en het documentatiecentrum van het museum.
- Onderhoud van de collectie en het museum in het algemeen: onze collectie bestaat uit brandweerwagens (van 1815 tot 2015) en hulpverleningsmateriaal en vergt geregeld onderhoud. Ook starten we in 2019 opnieuw met de restauratie van oldtimers. Hiervoor zijn we specifiek op zoek naar geschoolde techniekers. Maar ook het museum in het algemeen vraagt onderhoud. Hiervoor zoeken we handige harry’s die geen schrik hebben om de handen uit te mouwen te steken.
Heb je interesse om meet te bouwen aan dit unieke verhaal? Stuur dan een mailtje naar info@brandweermuseum.be met al je contactgegevens. In februari 2019 plannen we een informatievergadering waarop we de werking van de museum uit de doeken zullen doen. Wil je graag tijdens de wintermaanden meewerken aan diverse projecten in het museum, mag je ons dat ook zeker laten weten.
Nieuw in de shop: onderzetters met foto’s
Naar aanleiding van de verzamelaarsbeurs van komende zondag 6 mei 2018 gingen we op zoek naar een nieuw item om als geschenk te geven aan iedereen die aansluit bij de Vrienden van het Brandweermuseum en om te verkopen in onze webshop. Tijdens een bezoekje aan de Museum Vakdagen in Eindhoven ontdekten we de houten onderzetters met foto’s en we waren direct verkocht.
We bestelden 2 sets van 6 onderzetters, allen met verschillende foto’s van de collectie van het Brandweermuseum. We verkopen deze onderzetters aan € 10,00 per setje. We hebben een eerste beperkte oplage gemaakt om te kijken of het in de smaak valt. Als dat zo is worden er sowieso bijgemaakt.
Je kan je setje nu al reserveren door aan te sluiten bij de Vrienden van het Brandweermuseum, het steuncomité voor het onderhoud en de restauratie van de collectie. Voor 1 setje kies je € 10 als bedrag. Wil je graag de 2 setjes, dan kies je € 20,00.
Je kan storten via de online betaalmodule. Klik hier om naar de betaalmodule te gaan.
Je kan je onderzetters ophalen in het Brandweermuseum. Indien nodig kunnen we ze ook versturen. Dan worden er wel verzendkosten aangerekend.
De inbraken in ons depot in Zelzate
De voorbije dagen is er heel wat te doen op de sociale media over de inbraken in onze loods in Zelzate. Eind januari werden we een eerste keer attent gemaakt dat er op het internet diverse filmpjes verschenen die gedraaid zijn in onze loods. Het spreekt voor zich dat de makers, los van welke bedoeling ook, zich onrechtmatig toegang hebben verleend tot de loods. Deze wordt door de Private Fire Brigade vzw gehuurd als tijdelijke opslag van brandweervoertuigen die momenteel nog niet in het museum kunnen geplaatst worden of nog gerestaureerd moeten worden. Welke de bedoeling van de inbrekers ook moge zijn, dat zij zich toegang verlenen zonder toelating en zomaar beelden van de wagens online zetten zonder verdere toelichting èn dan op de koop toe ook nog eens het adres doorgeven aan andere, kan niet. Juridisch gezien is dit inbraak en vandalisme.
Schade
Het zomaar verspreiden van deze beelden brengt ook een imagoschade met zich mee voor het museum en vooral de vrijwilligers die zich al jaren inzetten voor de restauratie en instandhouding van de collectie en dankzij wiens inzet (in tijd èn geld) we vandaag in België nog een uitgebreid patrimonium nationaal brandweererfgoed hebben. De wagens staan in Zelzate inderdaad niet in de meeste ideale omstandigheden, daar zijn we ons zeker van bewust. De wagens lijken nu slecht onderhouden, sommige zijn ook in slechte staat, maar ze zijn zeker niet allemaal vervallen. Verschillende wagens wachten op restauratie om nadien een plaats te krijgen in het museum, anderen zijn behouden omwille van wisselstukken om andere wagens van hetzelfde type te restaureren en te vervolledigen, zoals dat wel vaker gebeurd in de oldtimerwereld.
Er ligt wel heel wat stof en vuil op en we zouden dat inderdaad ook graag anders zien. Maar we moeten helaas roeien met de riemen die we hebben. Dergelijke voertuigen zet je immers niet zomaar ergens binnen en verplaats je ook niet zomaar eventjes. Het is geen postzegelverzameling die je in een andere kast kan steken. Er is een loods van een zekere omvang nodig en die huren kost handenvol geld. Geld dat het museum vandaag niet ter beschikking heeft. Het is een geluk dat de voertuigen die bij de laatste verhuis niet in de loods in Aalst gestald konden worden na de laatste verhuis, toch in Zelzate onderdak vonden. Anders waren ze er nu niet meer geweest. Anderzijds draait het museum ook 100% op vrijwilligers voor het collectiebeheer en onderhoud. De collectie is vandaag zo enorm dat we ook we werken aan de versterking van de vrijwilligerswerking.
Het brandweermuseum rolt plan uit dat extra inkomsten moet genereren.
Dankzij de steun van de Stad Aalst kunnen we nu definitief op de locatie in Erembodegem blijven. Er is een nieuw toekomstplan voor het museum dat sinds januari 2018 inzet op professionalisering van de hele werking en zal op korte termijn ook al nieuwe inkomsten genereren waardoor er traag maar zeker extra werkingsmiddelen gegenereerd worden. Voor de voertuigen in Zelzate wordt uitgekeken naar een oplossing om ze in betere omstandigheden te kunnen stallen. Wie in de buurt van Aalst een loods op overschot heeft, mag ons altijd bellen.
Klacht
Wat er ook van zij, feit is dat er ingebroken is in de loods in Zelzate en dat willen we niet zomaar voorbij laten gaan. Ook al zijn het misschien eerder kwajongensstreken, je breekt niet binnen in de eigendom van iemand anders. We hebben daarom alle informatie over de inbrekers doorgespeeld aan de politie en momenteel wordt de loods verder beveiligd in de mate van het mogelijke om dergelijke inbraken te vermijden. Daarnaast zullen we ook nagaan wat we kunnen doen om de filmpjes offline te laten halen en de verdere verspreiding tegen te gaan. De laatste inbrekers hebben er vuur gestookt en hebben er blijkbaar overnacht. We willen er alles aan doen om vandalisme verder te vermijden.
Oproep
Om middelen te verzamelen werd recent het steuncomité “De Vrienden van het Brandweermuseum” opgericht in de schoot van de vzw Privat Fire Brigade. Wie het museum wil helpen bij de bekostiging van de restauratie en opslag van de unieke wagens kan steunen via de website van het museum www.brandweermuseum.be.
Je kan het museum ook steunen door een bezoekje te brengen op de 2de en de 4de zondag van de maand van april tot en met oktober. We verwelkomen je er graag voor een koffie of een frisse pint in onze bar of voor een lekkere pannenkoek. Groepen kunnen steeds een bezoek brengen aan het museum op weekdagen mits reservatie vooraf.
Draadloos internet in het museum
Met vereende krachten werd donderdag 16 maart ll. internet, telefoon en kabeldistributie binnengebracht in het Brandweermuseum. Dit gebeurde in het kader van de verhuis van de Bardijnen naar Aalst. Wat een fluitje van een cent moest worden, werd een heus huzarenstukje van meer dan een halve dag trekken en sleuren. Volgens de afspraken met provider Telenet was op 15 maart voorzien dat de coax-kabel onder de straat door zou worden getrokken naar de ‘paddestoel’ van Telenet.
Alles was voorzien: de wachtgoot was gegraven en de coax-kabel was voorzien. Deze lag niet buiten wegens te kostbaar en te gegeerd door dieven. We zouden deze buiten brengen als de technieker op 15 maart zou komen. Alleen kwam deze niet op 15/3, opdagen maar op 14/3 en dat zonder te verwittigen. En bijgevolg was er niemand aanwezig. De man vond er dan niet beter op om een lege wachtbuis onder de straat door te duwen en met de noorderzon te verdwijnen. Als daags nadien de andere technieker langskwam om alles aan te sluiten zat er niets anders op om, an overleg met de installateur en met Telenet, zelf met vereende krachten de kabel onder de straat proberen door te duwen.
Dat ging niet van een leien dakje. Na meer dan 4 uur zijn we er in geslaagd om de kabel door de wachtbuis te krijgen naar de andere kant. Uiteindelijk hebben we zelf nog de wachtbuis moeten opgraven aan de overkant van de straat omdat we met de kabel de bocht niet konden nemen. Maar mission accomplished: dankzij meer dan 100 meter kabel is er nu draadloos internet in het museum. Dat is niet alleen van belang voor het secretariaat maar ook voor de bezoekers die binnenkort het museum kunnen bezoeken aan de hand van de bezoekersapp die we tegen de zomervakantie willen klaarhebben.
Hieronder enkele sfeerbeelden van de werken vorige vrijdag.