Openingsuren: Elke 2de en 4de zondag van de maand van maart tot en met oktober.

Industrielaan 23 B

9320 Erembodegem (Aalst)

Het Museum

Hoe het begon

Het Museum

Hoe het begon

 

De Privat Fire Brigade vzw werd in 1993 opgericht met als doel het restaureren van voertuigen van hulpdiensten voor verhuur, gebruik  voor demonstraties, deelname aan publicataire en andere manifestaties. De motivatie om de vzw op te richten was (en is nog steeds) afgedankte brandweervoertuigen redden van de schroothoop door ze te restaureren en te conserveren.

Gaandeweg werd doorheen de jaren een enorme collectie historische interventievoertuigen en -materialen aangelegd. De collectie groeide uit tot één van de grootste (misschien zelfs de grootste) collecties brandweererfgoed ter wereld.

Na vele jaren van restauratie en verzamelen van oud brandweermateriaal, wilden de vrijwilligers deze vergane glorie nieuw leven inblazen. Het werd tijd voor een Brandweermuseum in ons land. Na heel wat overleg konden vrijwilligers met de collectie hun intrek genomen in het huidige pand in Erembodegem.

Vandaag bestrijkt de collectie een tijdspanne van 200 jaar, vertrekkend van de periode van Napoleon (1815) tot 2015, het moment van de uniformisering van het materiaal en de oprichting van de Brandweerzones. Naast de collectie over de brandweer, beschikt het museum in een aparte vleugel over een grote verzameling ziekenwagens en toebehoren voor dringende geneeskundige hulpverlening in België.

Het museum van momenteel toegankelijk elke 2e en 4e zondag van 13u tem 18u. Alle dagen daarbuiten kan men het museum op afspraak bezoeken. Vandaag zijn het vooral groepen en scholen die het museum bezoeken.